Zomerkamp 2021

(De foto’s staan onder de dagverslagen!)

Dit jaar vond het zomerkamp van de Waingunga plaats op de Rottemeren in Bleiswijk. Dit betekende dat we op de eerste dag een flink eind moesten varen met onze vloot: de sleper en vijf vletten. De route gaat namelijk eerst richting Rotterdam en maakt dan een slinger terug richting Bleiswijk. Inclusief twee sluizen betekende dit dat we de volledige dag onderweg waren, en pas laat aankwamen op de kamplocatie. Toen moest ook nog het hele kampterrein opgezet worden, al met al een drukke en uitputtende dag. 

Vanaf de tweede dag hadden we meer tijd om te genieten van ons mooie kampterrein. Een scoutingkampeerterrein midden in een mooi natuurgebied direct aan de Rottemeren. Vanaf de tenten konden we een dijk oplopen en daar lagen dan onze boten aan een zelfgemaakte stijger in het riet. Op ons kampterrein stond een grote tent waar in gekookt werd en waar de leiding in sliep, en drie tenten voor de leden. Verder was er een klein sanitair gebouw met wat toiletten en kraantjes. 

Gedurende het kamp hebben we een hoop gelukt gehad met het weer. Door het mooie weer hebben we een hoop kunnen zeilen en andere activiteiten op het water kunnen doen. Helaas hadden we wat last van algen in het water, maar dat heeft ons niet tegengehouden om te zwemmen, we hebben gewoon ons eigen zwembad op het kampterrein gemaakt. Naast een hoop zeilen (vrij zeilen, instructie zeilen en zeilspellen), roeien en wrikken hebben we ook veel dingen op het land gedaan. Bijvoorbeeld een speurtocht, casinospel, volleybal, verven en noem het maar op.

Naast alle gebruikelijke kampactiviteiten was er ook dit jaar weer een thema. Verschillende hoofdpersonages uit de Leidse geschiedenis kwamen gedurende de week langs op het kampterrein om de leden om hulp te vragen. Zo is bijvoorbeeld burgermeester van de Werf bijvoorbeeld geholpen met het Leids ontzet. Ook Piet Hein, Goeie Mie, Rembrandt van Rijn en Willem II zijn langsgekomen. 

En een zomerkamp is natuurlijk niet compleet zonder de doop van de nieuwe leden. Daniël en Juliëtte zijn een nachtje op bezoek geweest bij Neptunus (de god van de zeven zeeën) en zijn vrouw Celatia. Na het bezoekje kwam ze terug als echte Zeeverkenners, natuurlijk met een echte doopnaam. Naar het volledige verhaal en de doopnamen mag u ze zelf vragen…

Op zaterdag, een dag eerder dan normaal, is het kampterrein aan de Rottemeren afgebroken en is de vloot richting Rijswijk vertrokken. Hier is een laatste overnachting gemaakt in een scoutinggebouw, en dat betekende… geen tenten opzetten! Dat kwam maar goed uit ook, want het was de enige dag op kamp dat het slecht weer was. Op deze locatie heeft ook de bonte avond plaatsgevonden, met fantastische acts van alle vier de boten, de meiden, de leiding en nog veel meer. Na deze bonte avond en een wat korte nacht was het tijd om het laatste stuk te varen terug naar Leiden, waar ons heerlijke zomerkamp alweer ten einde kwam…

Zaterdag 17 juli

We begonnen om 9:00 uur in de vroegte met alles klaarzetten en de boten inruimen. Rond 11:00 uur vertrokken we. De sleep duurde 7:00 uur en toen we in de sleep in de eerste sluist lagen lag daar een boot (condor) even later (5:00 uur) in de 2de sluis lag hij daar weer. Toen we aankwamen gingen we de boten uitruimen en de tenten opzetten. Om 22:30 gingen we eten. Meteen die nacht werden we wakker gemaakt voor het nachtspel en moesten we met brandblussers brandende bakjes uitmaken in de boten op het lettermeer om vervolgens daar een schat uit te halen, daarna gingen we gewoon slapen.

Zondag 18 juli

We begonnen de dag met hardlopen als knikken en knakken. Hierna aten we gezellig met z’n allen een heerlijk ontbijtje. Na het ontbijt konden we vrij zeilen, wrikken en zwemmen om lekker in deze hitte af te koelen. Na deze twee vrije uurtjes hadden we een lunch en kwam Piet Heijn langs om ons een speurtocht te laten lopen. Bij deze speurtocht gingen wij het kampterrein en de omgeving verkennen in kleine groepjes. Na deze zware speurtocht konden we allemaal beginnen aan de eerste bootinspectie waarbij iedereen zwoegend de boot schoon aan het maken was. Na dit schoonmaken werden we beloond met een lekker avondeten. Na het avondeten besloten wij aan de lego boot te beginnen die wij die avond ervoor bij het nachtspel hadden verzameld. En na dit rustige leggen gingen wij allemaal vroeg ons bedje in en rustig slapen.

Maandag 19 juli

We werden wakker gemaakt om 9:00 en daarna gingen we ochtendgymnastieken, we gingen gewoon rekken en strekken. Daarna gingen we ontbijten, tijdens het ontbijt kwam van der Werf om te vertellen dat we Leidse sleutels moesten zoeken en verzamelen, toen we alle sleutels hadden, moesten we kistjes gaan zoeken, in die kistjes zat een kaart en een brief, die brief moesten we naar alfa brengen en de kaart bracht ons naar de hutspot. Daarna gingen we een waterspelletje doen, daarna gingen we eten, we aten hutspot. Na het eten en na de afwas gingen we instructie zeilen. We kwamen 10 uur terug en gingen slapen.

Dinsdag 20 juli

We begonnen met een geweldige boks-cursus. Hier hebben we geleerd hoe we onszelf moesten verdedigen tegen indringers. Heel handig, mega handig zelfs. Daarna gingen we ontbijten om energie op te wekken voor het sublieme programma wat ons te wachten stond. Vervolgens hadden we een ontmoeting met koning Willem Alexander I. Leuk feitje, zijn lievelingskleur is roze. Hij schonk ons de universiteit van Leiden. Er was alleen één probleem. Wij moesten de wetenschappers gaan zoeken. Dus we gingen het water op. We hadden de grondwet meegekregen en deze moest naar Thorbecke. Daarna hebben we nog Einstein, Boerhaave, Siebold en Clusius weten te vinden. Het was een buitenaards leuke dag.

Woensdag 21 juli

De zon kwam op en we begonnen met knikken en knakken. We hadden een kostenspel om schilderijen te zoeken voor Rembrandt. Later in de middag maakten we zelf schilderijen. Als avondeten aten we wraps, die waren heerlijk. Later die avond er kinderen gedoopt.

Donderdag 22 juli

Het was vandaag staftroeteldag, dus werden de kinderen die nieuw waren gedoopt in de nacht. Daarom werden we wat later wakker gemaakt. Toen we wakker werden had Delia een parcours uitgezet. Ingmar deed het het snelst, wel 27 seconden! Na het ontbijt begon het ochtendspel: levend Cluedo, er waren posten waarbij je kaartjes kon krijgen. Als je alle kaartjes afstreepte kreeg je de dader, de plek en het moordwapen. We speelden twee rondes. Vervolgens gingen we zeilen we moesten vijf kistjes halen, rond de Rotte. In die kostjes zaten de woorden: naast, leidingstent, is, de/een, plaats delict. Daar begon een “black story” een verhaal waarbij je moet uitzoeken wat er is gebeurt. Na het avondeten speelden we among us met een postenspel als de tasks. Daarna moesten we naar bed, het eind van een zeer leuke staftroeteldag.

Vrijdag 23 juli

We werden wakker en gingen meteen daarna knikken en knakken een rondje hardlopen daarna gingen we eten Toen gingen we instructie wrikken toen gingen we lunchen met soep toen moesten we zeilen/medicijnen ophalen toen hadden we de medicijnen toen gaven we ze en toen daarna gingen we tentinspectie doen daarna eten (patat) en toen heel even bootinspectie daarna nog gezeild en we gingen toen met zen alle slapen in een tent

Zaterdag 24 juli

Een deel van de terugsleep naar de Dorus Rijkers groep waar we de laatste nacht hebben gehouden. We hadden een leuke bonte avond en daarna zijn we lekker gaan slapen.

Zondag 25 juli

Laatste deel van de terugsleep en alles opruimen. De 1746 heeft de kampprijs gewonnen dit jaar!

De aftermovie!

Dit vind je misschien ook leuk...

Terug naar boven