Geschiedenis

Opgericht in 1945 is Waingunga (spreek uit: wajoenga) vooral begonnen als padvinders vereniging. In het begin was er weinig om mee te werken. Een clubhuis was er niet en ook het aantal geschoolde leidingsleden was erg summier. Dit allemaal ten gevolge het verbod op de padvinderij gedurende de oorlog.

Des al niet te min is de heer W.Oudshoorn op 27 mei van start gegaan met een groep van ca. 20 jongens. Op 19 januari is de groep ingeschreven als nr 1 van de N.P.V te Leiden. In dit zelfde jaar is de groep gefuseerd met de Leeuwkengroep. Hierdoor kreeg de Waingunga beschikking over een aantal lokalen. Hiermee was het mogelijk ook binnen activiteiten te ondernemen. Tot die tijd werden opkomsten nog altijd buiten gehouden.

Zeeverkenners

In het voorjaar van 1964 is besloten, voor de oudere leden (verkenners vanaf 12 jaar), over te stappen van landverkenners naar zeeverkenners. In maart 1965 werd de eerste vlet (356) opgehaald vanuit Kinderdijk. De tijd tussen het besluit en de aanschaf van de vlet is nuttig gebruikt om de leden te leren zeilen en zwemmen.

Sindsdien is de vloot gegroeid. De groep heeft nu 5 vletten en een sleper. Daarbij hebben we voor het vervoeren van grote hoeveelheden spullen of tochten door de stad een sloep.

Stam

In 2020 hebben we een nieuwe speltak opgericht! De stam is een speltak waar onze 18+ leden samenkomen in het weekend. Bij de stam wordt ieder weekend gezeild tijdens het vaarseizoen (voorjaar en zomer). We doen daarbij ook mee met lokale zeilwedstrijden en gaan samen op kampen. In de winter klussen we aan onze boten en projecten. Daarnaast worden verschillende evenementen georganiseerd om ook te kunnen ontspannen.

Terug naar boven